„Ewa gotuje” – nowe odcinki w ramówce wiosennej Polsatu!

„Ewa gotuje” – nowe odcinki w ramówce wiosennej Polsatu!

Po zimowej przerwie, w sobotę 1 marca o godzinie 12:00 w Polsacie rozpoczynamy emisję nowego, 40. sezonu magazynu kulinarnego „Ewa gotuje”. Ewa Wachowicz kocha gotować, karmić ludzi i czarować smakiem swoich potraw. Wprost z własnej kuchni dzieli się swoją pasją z widzami Polsatu w autorskim programie „Ewa gotuje”. Jaka będzie kuchnia Ewy Wachowicz wiosną 2025 roku?

Pierwszy program będzie nieco zaskakujący, bowiem zobaczymy nie tylko smakowite potrawy, ale także zdjęcia ze styczniowej wyprawy na Antarktydę, podczas której autorka kulinarnej serii zdobyła szczyt Mount Sidley, kompletując tym samym Koronę Wulkanów Ziemi.

Eskapada na Antarktydę wywarła na Ewie tak duże wrażenie, że wpłynie na to, co pojawi się w wiosennych odcinkach „Ewa gotuje”. W zderzeniu z potęgą antarktycznej pustyni Ewa nabrała jeszcze większego szacunku do Matki-Natury. Dlatego realizując kolejne programy zwróci bardzo dużą uwagę na niemarnowanie żywności, życie zgodnie z rytmem przyrody i wedle zasad obowiązujących „tu i teraz”, jednocześnie z dbałością o to, co pozostawimy po sobie. Będzie zero waste, będą sprawdzone przepisy – ale w nowoczesnym wydaniu, jak też sporo potraw fusion, łączących polskie smaki z tym, co najlepsze w kuchniach światowych. I na pewno znajdzie się też coś dla wegetarian…

Producentem programu jest Promiss. Nowy sezon programu liczy 17 odcinków.

Co Ewa Wachowicz zaserwuje widzom na start wiosennego sezonu w Polsacie?

Gotowanie w pierwszym w ramówce wiosennej odcinku „Ewa gotuje” zacznie się na świeżym powietrzu a pierwszą potrawą będzie pomidorowa i mocno paprykowa maślana zupa rybna z kociołka ustawionego nad paleniskiem. Potrawa powstanie na bazie bardzo ekstraktywnego wywaru z łbów, płetw, ogonów i kręgosłupów pstrąga oraz karpia.

Na drugie danie Ewa Wachowicz zaproponuje jedną z naszych najbardziej tradycyjnych potraw – łazanki. Ale będą nieco inne od tych, które znamy, bo z oscypkiem i żurawiną, więc trochę po góralsku. Forma podania również wielu zaskoczy, ponieważ makaron i kapusta będą ułożone warstwowo, jak też zapieczone – podobnie jak włoska lasagne, od której zresztą nasze poczciwe łazanki wzięły nazwę.

Na deser autorka programu upiecze ciasto czekoladowe z jabłkami.

Nowy sezon, 40. sezon „Ewa gotuje” od odcinka 532 - emisja od 1 marca o godzinie 12:00 w Polsacie!


 

 

Powrót